Методи обчислень в розв’язках систем нелінійних рівнянь

Автор(и)

  • В.Я. Куцмай Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • Н. А. Потапова Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

Методи обчислень в системах нелінійних рівнянь є однією з найважливіших галузей математики та обчислювальної науки. Ці методи дозволяють вирішувати складні задачі, пов’язані зі знаходженням коренів нелінійних рівнянь. Однією з особливостей використання методів обчислень в системах нелінійних рівнянь є необхідність вибору правильного методу для розв’язання конкретної задачі. Не існує універсального методу, який би 274 підходив для всіх задач, тому вибір методу повинен залежати від характеру рівняння та вимог до точності розв’язку. Деякі методи, такі як метод бісекції та метод Ньютона-Рафсона, є досить простими та ефективними для розв’язання нелінійних рівнянь з однією змінною, але не є досить точними для більш складних задач. Для розв’язання систем нелінійних рівнянь часто використовують методи, які поєднують декілька простіших методів, наприклад метод Ньютона-Рафсона та метод простої ітерації.

Біографії авторів

В.Я. Куцмай , Донецький національний університет імені Василя Стуса

студент 2 курсу спеціальності 122 «Комп’ютерні науки»

Н. А. Потапова , Донецький національний університет імені Василя Стуса

к.е.н., доцент, доцент кафедри інформаційних технологій

Посилання

Волонтир Л.О., Зелінська О.В., Потапова Н.А., Чіков І.А. Чисельні методи. Навчальний посібник. Вінниця: ВНАУ, 2020. 322 с.

Задачин В.М., Конюшенко І.Г. Чисельні методи: навчальний посібник. Х.: Вид. ХНЕУ ім. С. Кузнеця, 2014. 180 с.

Андруник В.А., Висоцька В.А., Пасічник В.В., Чирун Л.Б. Чисельні методи в комп’ютерних науках. Львів: Видавництво «Новий світ – 2000», 2017. 470 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-20

Номер

Розділ

Секція 4 Технології інтелектуального аналізу даних та прийняття рішень