Теоретичні основи математичного моделювання процесів та систем

Автор(и)

  • Д.С. Мельник Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • Н. А. Потапова Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

Математичне моделювання – це процес побудови математичних моделей, функціонування яких направлено на оцінки та спостереження за поведінкою реальних систем і процесів. Математична модель може бути представлена як рівняння або система математичних рівнянь, що описують певне коло прикладних задач, пов’язаних з функціонуванням реальних процесів.[1] Моделювання можна використовувати для прогнозування поведінки системи за різних умов, перевірки різних гіпотез, дослідження різних сценаріїв і прийняття рішень. Математичне моделювання є потужним інструментом для вирішення складних завдань у багатьох галузях науки і техніки. В основі проведення математичного моделювання покладено поняття математичної моделі, тобто деякого математичного образу, що відповідає заданим умовам та обмеженням.

Біографії авторів

Д.С. Мельник , Донецький національний університет імені Василя Стуса

студентка 2 курсу спеціальності 122 «Комп’ютерні науки»

Н. А. Потапова , Донецький національний університет імені Василя Стуса

к.е.н., доцент, доцент кафедри інформаційних технологій

Посилання

Волонтир Л.О., Зелінська О.В., Потапова Н.А., Чіков І.А. Чисельні методи. Навчальний посібник. Вінниця: ВНАУ, 2020. 322 с.

Потапова Н.А., Волонтир Л.О., Зелінська О.В. Математичне та комп’ютерне моделювання функціонування логістичних процесів та систем. Вісник Хмельницького національного університету. Технічні науки. 2022. № 2. С. 73-80.

Potapova N., Zelinska О., Volontyr L. Mathematical and statistical evaluation of processes of using information technologies. Техніка. Енергетики. Транспорт АПК. 2020 р. №4 C. 61-71.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-20

Номер

Розділ

Секція 4 Технології інтелектуального аналізу даних та прийняття рішень